Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΞΥΔΗ!!

Σχετικά με το δημοτικό συμβούλιο στις 30.03.2011
Ανίκανο να διαχειριστεί τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν το νησί και ως εκ τούτου επικίδυνο αποδείχτηκε το δημοτικό συμβούλιο της Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων) σε μια συνεδρίαση - παρωδία σχετικά με την κατασκευή ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδη την Τετάρτη 30 Μαρτίου, όπου οι σύμβουλοι στην πλειοψηφία τους δεν τοποθετήθηκαν καν.


Μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα με τον αποκλεισμό της χωματερής στις 12 και 13 Μάρτη με κύριο αίτημα να συγκληθεί δημοτικό σουμβούλιο με βάση τα αιτήματά μας (επιστολή 4/3), ο δήμαρχος τελικά συγκάλεσε το συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση όπου η μαζική παρουσία κατοίκων ήταν παραπάνω απο αισθητή και μετά απο εξάωρη συζήτηση, όπου τις απόψεις τους κατέθεσαν κάτοικοι και φορείς καθώς και η καθηγήτρια του ΕΜΠ Μ.Λοϊζίδου και ο συνήγορος που συνέταξε τη μια εκ των δύο αιτήσεων ακύρωσης του έργου στο ΣτΕ, η δημοτική αρχή επεδίωξε να θέσει σε ψηφοφορία το αυτονόητο, δηλαδή αν ήταν απλώς μια "ενημερωτική ημερίδα " ή άν έπρεπε να πάρουν απόφαση για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδη και την εκπόνηση μελέτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων του δήμου, ακυρώνοντας στην πράξη τον ίδιο τους το ρόλο.


Εξ΄ορισμού το δημοτικό συμβούλιο παίρνει αποφάσεις, και αυτός είναι ο ρόλος του, κάτι που με φτηνά ταχυδακτυλουργικά κόλπα απέφυγε η πλειοψηφούσα παράταξη και η μείζονα αντιπολίτευση, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει προσυννενόηση και ότι το συμβούλιο "στήθηκε" για επικοινωνιακούς λόγους, εμπαίζοντας τη Ναξιακή κοινωνία, αλλά κυρίως ότι οι σύμβουλοι είναι κατώτεροι των περιστάσεων και ανάξιοι να αποφασίζουν για την τύχη της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Και σίγουρα αν υπήρχε στοιχειώδης πολιτική ευθιξία, η ευνόητη επόμενη κίνηση τους ήταν να παραιτηθούν.


Αυτή η μεθόδευση αποκάλυψε ότι, η όλη πρότερη φιλολογία απο την πλευρά της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης περί της συμφωνίας τους για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων ήταν ανούσια φλυαρία, ενώ στην πραγματικότητα προωθούν μόνο την προειλημμένη τους απόφαση: την κατασκευή ΧΥΤΑ. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε για ποιούς λόγους είναι απαράδεκτη το 2011 η κατασκευή ΧΥΤΑ, χωρίς καμιά πρότερη επεξεργασία των απορριμμάτων, δηλαδή ενός έργου που θα καταλήξει σε ΧΑΔΑ.


Όμως αρνούμαστε να υποκύψουμε στον εκβιασμό που ασκεί στην κοινωνία ο δήμαρχος κραδαίνοντας τη δαμόκλειο σπάθη των επικείμενων προστίμων, (για τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί επίσημα στοιχεία και έγγραφα για τις προϋποθέσεις, το ύψος και τον τρόπο επιβολής, π.χ αν πρόκειται για δαπάνες του δήμου ή παρακράτηση απο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που έτσι κι αλλιώς δεν είμαστε άξιοι να αξιοποιήσουμε), όταν για την έλλειψη διαχείρισης των σκουπιδιών δεν ευθύνονται οι τοπικές κοινωνίες της Γαλήνης και των Εγγαρών και οι υπόλοιποι κάτοικοι παρά ο ίδιος, οι προκάτοχοί του και η Νομαρχία, με προφανή και βαριά ευθύνη των Νάξιων Νομαρχιακών Συμβούλων. Δεν δεχόμαστε τον συμψηφισμό των προστίμων με τη ζωή και τη δημόσιο υγεία, δεν παζαρεύουμε τυχόν ανταποδοτικά οφέλη για να δεχτούμε ένα επικίδυνο έργο και δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο απο την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων. Δεν δεχόμαστε την επιλογή της κορυφής Ξύδη που έγινε χωρίς Ναξιώτικη γνώμη, και επιβλήθηκε με παράτυπες και παράνομες διαδικασίες. Δεν μπορεί καμία οικονομική απειλή να καταδικάσει στην εξαθλίωση και στην καταστροφή μια για πάντα κομμάτι της Νάξου, δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μόλυνσης τα νερά του νησιού!!!!

Ούτε ο δήμαρχος ούτε κανείς άλλος απο τους υποστηρικτές του έργου δεν απαντά με ποιό τρόπο θα αποφευχθούν τα πρόστιμα, όταν θα πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία του ΧΑΔΑ στον Τίμιο Σταυρό για τουλάχιστον 3-4 χρόνια ακόμα και αν προχωρούσε απρόσκοπτα η κατασκευή του ΧΥΤΑ που επιθυμούν διακαώς. Αν τελικά επιβληθούν πρόστιμα και δεν πρόκειτε για απειλή προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να δεχτούν πρόχειρα και καταστρεπτικά έργα, κανείς δεν θα μας απαλλάξει απο αυτά για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΑΔΑ για το διάστημα αυτό. Και πάλι, με την κατασκευή του ΧΥΤΑ θα έρθουν άλλα πρόστιμα γιατί ήδη το έργο αυτό δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας!!

Είναι λοιπόν απορίας άξιον (τουλάχιστον) γιατί αυτή η επιμονή στο αδιέξοδο!!


Λυπούμαστε πολύ γιατί χθές χάθηκε μια ακόμα ιστορική ευκαιρία για το νησί αφού δεν υιοθετήθηκε καμιά απο τις προτάσεις μας.



  1. Να προκηρυχτεί άμεσα μελέτη για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση και να μελετηθεί η καταλληλότερη τεχνική επεξεργασία των υπολειμμάτων.

  2. Να γίνει αμερόληπτη και επιστημονική αξιολόγηση θέσεων σε όλο το νησί προκειμένου να επιλεγεί η καταλληλότερη με ενιαία κριτήρια.

  3. Να μπούν άμεσα σε εφαρμογή οι διαδικασίες αποκατάστασης του υπάρχοντος ΧΑΔΑ και να συνδυαστεί με προσωρινή, έστω, λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την κατασκευή του τελικού έργου. Να αξιοποιηθούν τα χρήματα του δήμου για απαλλοτριώσεις (μερικά εκατ. ευρώ) προς αυτή την κατεύθυνση και όχι σε άσκοπη κτήση γης.(!) για ένα έργο που ενδέχεται σοβαρά να ακυρωθεί στο ΣτΕ!

Με την αποδοχή των παραπάνω προτάσεων όχι μόνο αναστέλλεται η επιβολή προστίμων αλλά εξασφαλίζουμε ότι θα γίνει το σωστό έργο που έχει ανάγκη η Νάξος.


Εκτός απο τις δικές μας θέσεις ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο απο την κ.Λοϊζίδου όσο και απο αρκετούς φορείς του νησιού στην κατεύθυνση της εξεύρεσης διεξόδου, πάντα στα πλαίσια της ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Όλες όμως αγνοήθηκαν απο τη δημοτική αρχή, προκλητικά μάλιστα.Μήπως τελικά η δημοτική αρχή δεν επιδιώκει τη λύση του προβλήματος;


Εξάλλου, όπως τόνισαν αρκετοί απο τους παρισταμένους στο συμβούλιο είναι αναγκαία η κοινωνική αποδοχή για την κατασκευή ενός έργου, κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει. Μπορεί όμως να υπάρξει αν ακολουθηθούν ορθές διαδικασίες και επιλεγεί σωστό έργο και χώρος που δεν ενοχλεί παρά ελάχιστα!Κι εδώ να επισημάνουμε ότι πλέον ο δήμος είναι κύριος και φορέας διαχείρισης του έργου και γι΄αυτό οι ευθύνες του είναι μεγάλες για την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα.


Σαν Επιτροπή Αγώνα εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας που έχουν υποστεί την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στην περιοχή τους για να τους εξαναγκάσουν να δεχτούν την κατασκευή ΧΥΤΑ στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου. Ο ανυποχώρητος δυναμικός αγώνας τους, όπως και άλλων τοπικών κοινωνιών (π.χ Λευκίμμη), δείχνει που οδηγούν αυταρχικές λογικές που αγνοούν τη βούληση των κατοίκων και επιχειρούν να επιβάλλουν δια της βίας τα δικά τους συμφέροντα.


Νάξος 31 Μαρτίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ

Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό την προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος του χωριού μας αλλά κυρίως την διατήρηση, διαφύλαξη, και διάδοση στη νέα γενιά ,των ηθών, εθίμων και παράδοσής μας που δέχονται ολομέτωπη επίθεση απο την εισβολή ξενόφερτων ηθών και προτύπων και γενικά τρόπων ζωής που μας αποκόπτουν απο τις ρίζες μας. Το όνομά του προέρχεται απο την προστάτιδα του χωριού μας την "Παναγία Αταλιώτισσα". Η συμβολή του Συλλόγου μας στην πρόοδο, ανάπτυξη και εξέλιξη του χωριού μας με την ενεργοποίηση και συσπείρωση όλων των Γαληνιωτών είναι αποδεδειγμένη και αναγνωρισμένη απο όλους και είμαστε βέβαιοι ότι και τώρα και στο μέλλον θα τον πλαισιώνουν και θα τον βοηθούν πάντα για το καλό και την πρόοδο όλων μας.Ο Σύλλογός μας διανύοντας ήδη τον 19ο χρόνο λειτουργίας του έχει γίνει εκτός αποαναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, ένας απο τους πιό αναγνωρίσιμους Συλλόγους της Νάξου όχι μόνο απο τις επιτυχημένες εκδηλώσεις του αλλά και συνδράμοντας οικονομικά σε σημαντικά έργα που αφορούν το Κοινωνικό Σύνολο του Δημοτικού Διαμερίσματός μας.



"ΓΑΛΗΝΗ ΝΑΞΟΥ"

Το χωριό "Γαλήνη" είναι το δυτικότερο χωριό της Νάξου, κτισμένο στην δυτική πλευρά της κοιλάδας των "Εγγαρών", αμφιθεατρικά πάνω στα βράχια, με σεβασμό στην παράδοση και στην πολύτιμη εύφορη γή του κάμπου. Απέχει μόλις έξι χιλιόμετρα απο την Χώρα και βρίσκεται πάνω στο βόρειο οδικό άξονα Χώρας - Απόλλωνα. Δυτικά του χωριού Γαλήνη βρίσκεται το Αιολικό Πάρκο της Νάξου. Λόγω της μικρής σχετικά απόστασής του απο την Χώρα παρατηρείται έντονη ανοικοδόμηση σύγχρονων εξοχικών κατοικιών.Το παλιό όνομα της Γαλήνης ήταν Άχαψη. Ονομάστηκε Γαλήνη το 1955. Είναι ένα χωριό με νέες οικογένειες, νέους ανθρώπους που τηρούν πιστά τις παραδόσεις και τα έθιμα του χωριού. Μπροστά του εκτείνεται ο κάμπος με τα περιβόλια που είναι γεμάτα με οπωροφόρα δένδρα, κηπευτικά, αμπέλια, ελιές. Οι καλλιέργειες προστατεύονται απο τον αέρα με τους παραδοσιακούς καλαμένιους φράκτες.Μέσα σε κάθε περιβόλι ο επισκέπτης θα δεί το πηγάδι και το πέτρινο τραπέζι, καθώς και μικροσκοπικά αγροτόσπιτα δίπλα στη στέρνα, στη σκιά μιας συκιάς ή μιας μουριάς.Εκεί συναντάς όλες τις καλλιέργειες, απο τις πιό σύγχρονες μέχρι τις παραδοσιακές.Απο την Γαλήνη ξεκινά δρόμος που καταλήγει στην παραλία του Αμμίτη. Στα εκατό μέτρα απο το χωριό, στα δεξιά συναντάμε την εκκλησία της "Παναγίας της Αταλλιώτισσας".Λίγο πιο κάτω και στα αριστερά, βρίσκεται σε μια ρεματιά το μοναστήρι της Υψηλής που χτίστηκε απο τον ελληνορθόδοξο Ιάκωβο Κόκκο στα 1660. Πρόκειται για ένα απο τα σημαντικότερα ίσως καστρομοναστήρια της Νάξου.Στην κατάληξη του δρόμου, ο κάμπος τελειώνει. Εκεί μπορεί να θαυμάσει κανείς τον υπέροχο υγροβιότοπο που ορίζεται απο τη θάλασσα με την αμμώδη παραλία του Αμμίτη.