ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ
ΓΑΛΗΝΗΣ
1.Κατσόγρια ( Κα Σοφία Κουτάντζη)
Υλικά
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι(για όλες τις χρήσεις)
1 ποτήρι νερό
1 πρέσα αλάτι
Λίγο λάδι (όσο να σκεπαστεί ο πάτος ενός τηγανιού)
Και κομματάκια ψωμί.
Εκτέλεση
Αραιώνουμε σε ένα μπολ το νερό με το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας
συνεχώς ώστε να μην σβολιάσει, ενώ παράλληλα έχουμε βάλει το τηγάνι με το λάδι
στη φωτιά .
Όταν το λάδι κάψει σιγά σιγά ρίχνουμε τον αραιωμένο χυλό
στο τηγάνι και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου πήξει και γίνει κρέμα.
Στην συνέχεια σερβίρουμε σε πιάτα και μπορούμε να προσθέσουμε
και τα κομματάκια ψωμί.
2. Γαρδούμπια (Κα Σοφία Κουτάντζη)
Υλικά
1 αντεριά από μικρό κατσίκι
1 συκωταριά
1 κιλό λεμόνια
1 ποτήρι ξύδι
1 κρασοπότηρο λάδι
1 ποτήρι νερό
1 πρέσα αλάτι
1 πρέσα πιπέρι
1 πρέσα ρίγανη
1πρεσα δεντρολίβανο
2 σκελίδια σκόρδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε με λεπτομέρεια τα έντερα, τα γυρίζουμε από την
ανάποδη και τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη πρoσθέτοντας 3-4 λεμόνια κομμένα σε μικρά
τεμάχια, αλάτι και τα τρίβουμε καλά για να καθαρίσουν και να μην μυρίζουν ,αφού
τα πλύνουμε τους ρίχνουμε το ξύδι για να μην γλιστράνε και τα αφήνουμε. Στη
συνέχεια καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε σε
μικρά κομμάτια το συκώτι το πνευμόνι από τη συκωταριά μας και αφού στραγγίσουν
λίγο παίρνουμε ένα κομμάτι πνευμόνι και το τυλίγουμε με ένα έντερο( το
αποτέλεσμα τα μορφής αυτών λέγεται
γαρδουμπάκι) αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία βάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα τοποθετούμε τα γαρδούμπα και το αφήνουμε έως ότου
πιουν το νερό τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι το αλατοπίπερο ,ρίγανη,
δεντρολίβανο , το σκόρδο, και το νερό, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να
σιγοβράσουν και τα σβήνουμε με ένα
κρασοπότηρο λεμόνι.
Αραντός ( κα Γκούφα Άννα)
Υλικά
½ kg αλεύρι
Λίγο νερό
2 kg νερό
½ kg γάλα
1 πρέσα αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα ταψί βάζουμε
το αλεύρι και το ραντίζουμε με το νερό και με τα χεριά μας το θρυμματίζουμε.
Κατόπιν το ταψί με το περιεχόμενο το βάζουμε 2-3 ώρες στον ήλιο και ενδιάμεσα το ξανατρίβουμε
ώστε τα θρύμματα να γίνουν πιο ψιλά.
Στην συνέχεια σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 kg νερό και περιμένουμε να ξεκινήσει να
κοχλάσει , ρίχνουμε το μίγμα διάσπαρτα ανακατεύοντας
συνεχώς με ξύλινη κουτάλα
Προσθέτουμε το αλάτι και αφού βράσει καλά και αρχίσει να γίνεται
κρεμώδες ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύουμε για να μην κομπιάσει ,αφού
γίνει χυλός το σερβίρουμαι στα πιάτα.
Τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο.
Κρεμμυδοζούμι ( κα Γκούφα Άννα)
Υλικά
2ποτηρια νερό
1200gr κρεμμύδια
½ κιλό λάδι
200gr πατάτες
½ ματσάκι μάραθο
1 βαθύ πιάτο κεφαλοτύρι κομμάτια
6 αυγά
3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
1 πρέσα ζάχαρη
1 πρέσα πιπέρι
1 κ.γ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι μαζί τα κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια και τις
πατάτες, το μάραθο, το πιπέρι,και το αλάτι έως ότου μαραθούν τα κρεμμύδια.
Όταν μαραθούν ρίχνουμε τη τριμμένη ντοματα με τη ζάχαρη ,το
νερό, και όταν δέσει η σάλτσα και οι πατάτες έχουν μαγειρευτεί ρίχνουμε το
κεφαλοτύρι και σπάμε τα αυγά (όχι ομελέτα) μάτια μέσα στην κατσαρόλα και στην
συνέχεια δεν ανακατεύουμε αλλά σείουμε
την κατσαρόλα και αφού σφίξουν τα αυγά κατεβάζουμε το φαγητό από την φωτιά το
αφήνουμε σκεπασμένο για δέκα λεπτά και στη συνέχεια μπορούμε να σερβίρουμε .
Σαλιγκάρια ( κα Γκούφα Άννα)
Υλικά
½ σαλιγκάρια με το κέλυφος ζεματισμένα
1200gr κρεμμύδια
½ kg λάδι
Πρέσα πιπέρι
½ ματσάκι μαϊντανό
3 ντομάτες ώριμες
½ Kg γλυκοπατάτες
½ κ.γ. ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, και τα κρεμμύδια να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα σαλιγκάρια, τις πατάτες, το αλάτι,
το πιπέρι και τον μαϊντανό. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ρίχνουμε την ντομάτα με την ζάχαρη και περιμένουμε να δέσει
η σάλτσα. Επειτα ρίχνουμε το νερό
και περιμένουμε να βράσουν καλά και να δέσουν. Το φαγητό είναι έτοιμο. Σερβίρεται κατά προτίμηση ζεστό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου